
Hroznový olej, někdy také označován jako olej z vinných jadérek, se lisuje za studena z jader různých odrůd vinné révy.
Jedná se o způsob, jak použít zbytky vylisovaných hroznů při výrobě vína. Tzv. matoliny jsou dále zpracovávány mechanickými postupy, aby se z nich získala hroznová jadérka. Následně se z vyčištěných, usušených a rozdrcených jader lisuje hroznový olej.
Díky tomu, že lisován za studena, zůstávají v něm cenné vitamíny, polyfenoly a mnoho bioaktivních látek.
Hroznový olej je tvořen z 90 % nenasycenými mastnými kyselinami, přičemž nejvíce se jedná o kyselinu linolovou. Tuto kyselinu si organismus sám nevytváří a je nutné ji přijímat ze stravy. Jedná se o silný antioxidant, který je součástí mnoha metabolických procesů.
Olej obsahuje také flavonoidy a polyfenoly, které mají také antioxidační vlastnosti. Hroznová jádra obsahují také procyanidin, silný antioxidant důležitý především pro zdraví kardiovaskulárního systému. Cenným pro vás jistě bude také resveratrol, který je obsažen ve slupkách a jadérkách modré vinné révy. Jeho účinky jsou silně antioxidační a antibakteriální.
Chrání buňky před stárnutím, i proto je ideální používat hroznový olej při péči o pleť. Hroznový olej však obsahuje mnoho dalších živin, jako jsou vitamíny a stopové prvky, vitamín E, vitamíny ze skupiny B, fosfor, draslík, vápník a magnézium.
Tento olej, může být dobrou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje pevnost cév a kapilár, ideální tedy jako posila zdraví srdce. Pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy a je vhodný pro alergiky i diabetiky.
Používá se také jako posila pro pleť. Chrání buňky před vlivem volných radikálů, detoxikuje organismus, podporuje správné trávení, eliminuje příznaky doprovázející alergie a kašel, zpomaluje stárnutí organismu a vyživuje vlasy, pleť i nehty. Podporuje také hojení ran, ať už se jedná o ekzémy či popáleniny.
Užívat jej můžete přímo na pokožku či ho přidat do kosmetiky. Vhodný je pro pleť normální až mastnou, hodí se však i pro péči o vlasy. Jeho účinky se týkají především omlazení pleti, hydratace a regulace množství mastnoty v pokožce. Jelikož obsahuje procyanidin, který je strukturou podobný kolagenu, udržuje pokožku hladkou a pružnou. Ideální tedy i pro zralou pleť, která již ztrácí elasticitu. Hroznový olej je dobře vstřebatelný, navíc nezanechává stopy mastnoty.
Z hroznového oleje můžete také přidáním některého z esenciálních olejů, vykouzlit velmi příjemnou masáž (patří mezi skluzné oleje).
Hroznový olej poskytuje úlevu spálené pokožce, kterou regeneruje. Díky vysokému obsahu vitamínu E navíc pomáhá snižovat riziko zánětu. Pro kůži, která utrpěla spálení, je proto hroznový olej skvělá volba.
Dalším výhodou hroznového oleje je jeho schopnost bojovat s nepopulárními očními váčky. Ty často způsobuje nadměrný stres, nedostatek spánku nebo špatný životní styl. Hroznový olej efektivně snižuje jejich výskyt. Jednoduše si nakapejte trochu oleje na prst a tím jemně a opatrně masírujte oční okolí. Tuto masáž opakujte každé ráno a večer. Pozor: Vždy zabraňte vniknutí oleje do očí!
Olejíček z hroznů zvyšuje přítok krve do pokožky hlavy, a tím podporuje růst nových vlasů. Vlasy, které vám vypadaly předčasně, tak začnou znovu růst. Za tuto schopnost olej vděčí právě vysokému podílu antioxidantů, které se v něm nacházejí. Vitamín E tento účinek ještě posílí svými preventivními účinky.
Účinky hroznového oleje -shrnutí:
Úprava hladiny cholesterolu.
Srdce a cévy - přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému.
Zrak - zlepšuje stav cév očí.
Prevence krevních sraženin. Infarkt myokardu a mrtvice – prevence. Hypertenze - pomáhá upravovat krevní tlak. Podpora imunitního systému.
Alergie - pomáhá při eliminaci alergických reakcí organismu. Zpomalení stárnutí a omlazení organismu.
Olej z hroznových jader lze využívat v kuchyni při přípravě různých pokrmů. Hodí se do studené i teplé kuchyně. Použít jej můžete při přípravě salátů, ovocných i zeleninových, můžete ho přidat do polévky, či obilných a ovesných kaší…