Sirup z borovice lesní

Sirup z borovice lesní

Na 2 litry vody použijeme tak dvě hrsti větviček, které opláchneme vodou-nejlépe použít  mladé, světle zelené výhonky, pokud nemáte dejte větvičky.

Můžeme také použít větvičky, nebo výhonky smrku, či jedle.

Dále dva bio citrony i s kůrou, oloupeme horní (žlutou) vrstvu. Citrony -nakrájet na kolečka. Pokud nemáte citron, můžete dát i pomeranč.

Jehličí opatrně ostříhejte do hrnce, můžete přidat i pár větviček. Jehličí a citrony zalijte vodou tak, aby byly ponořeny a nechte pod pokličkou vařit přibližně 10 minut. Pak odstavte a nechte vývar do druhého dne odležet.

Poté slijte přes plátýnko, opět zahřejte až k téměř k bodu varu a rozmíchejte dostatečné množství cukru tak, abyste získali sirupovou konzistenci. Přibližně kolik máte macerátu na objem, tolik cukru. Např.na 1 litr macerátu dejte 1 kg cukru.

Ještě horký sirup sléváme do čistých, vypařených lahví, a uložíme v chladné místnosti. Po otevření uchovejte v lednici. Sirupem sladíme bylinné čaje, nebo ho užíváme rozmíchaný ve vodě.

Borovicové sirupy a čaje se nejčastěji využívají při nemocech horních cest dýchacích, rýma, záněty nosohltanu, kašel. Látky, které obsahují jsou velmi pomocné při očišťování průdušek, ředí hleny, mají také účinky na viry a bakterie. Také je možno je využít na problémy s močovým měchýřem. Mladé výhonky pomáhají i při pocení, horečkách a obecně mohou posílit organismus.

Produkty z borovic by neměly užívat těhotné či kojící ženy, nebo lidé, kteří jsou na borovici alergičtí.