
Jednoduchý recept
Ovoce je zdrojem řady účinných látek. Obsahuje přírodní sacharidy, které tělu dodávají potřebnou energii. Ovoce obsahuje také důležité antioxidanty, vitamíny a minerály. Spojte tedy příjemné s užitečným a připravte si doma z přebytku ovoce domácí ovocný sirup. Jeho příprava vám nezabere ani moc času.
Připravíme si:
- libovolné ovoce (např.hrušky, jablka, švestky, černý rybíz, arónie, třešně, maliny…)
- 600 g cukru (bílý nebo třtinový) na 1 litr šťávy
- 1 lžičku kyseliny citronové
1: Libovolné ovoce odšťavníme. Získanou šťávu necháme odstát, aby se oddělila pěna, která při odšťavnění vznikla.
2: Čistou ovocnou šťávu nalijeme do hrnce, přidáme 600 g cukru na 1 litr šťávy (nebo poměr 1:1, tedy na litr šťávy 1 kg cukru, podle toho, jak máte rádi sladké) a 1 lžičku kyseliny citronové. Necháme cukr rozpustit a opatrně zahříváme, ale tak, aby neprošla varem. Případnou pěnu posbírat.
3: Horký sirup pak nalijeme do čistých zahřátých sklenic a otočíme dnem vzhůru na 10 minut. Sirup si pak ředíme vodou dle chuti., můžeme použít i k přelití palačinek, nebo zmrzliny.
Pokud používáme sirup do vody, je výborné přidat několik snítek promnuté máty, meduňky, bazalky, nebo aloisie…a kostky ledu…
Domácí sirup je vždy nejlepší, už proto, že víme přesně, co obsahuje, a chuť, vůně i barva je skvělá i bez použití barviv a aromat.