Morušovník

Morušovník

Morus

Morušovníky mohou být staré i několik stovek let. Plody morušovníku (druhů- Morus nigra, Morus rubra a Morus alba) zvané moruše jsou jedlé a velmi chutné ovoce. V Evropě bylo kdysi velmi oblíbené, nyní pozapomenuté. Moruše vzhledem, i chutí vzdáleně připomínají ostružiny.

Po dozrání plody velmi brzy opadávají. Zralé plody mají příjemně sladkou chuť. Sklizené plody je nutné rychle zpracovat, protože velmi brzy podléhají zkáze. Z moruší se nejčastěji vyrábějí marmelády, šťávy, kompoty, samozřejmě je lze konzumovat i v čerstvém stavu. 

Které živiny moruše obsahuje:

Vitamin c, vitamin K, B1, B2,B3, vit. E, železo, draslík, fosfor, zinek, vápník, hořčík, mangan, karotenoid zeaxanthin, antokyany, rutin, myricetin, resveratrol, moranolin.

Moruše jsou bohatým zdrojem železa, které má příznivý vliv na červené krvinky. Konzumace moruší je tudíž prevencí proti chudokrevnosti. Obsahují také velké množství vitaminu C. Nachází se v nich hodně ceněný resveratrol (běžný je v červeném víně), který má silné antioxidační účinky, chrání srdce a preventivně bojuje proti rakovině.

Kromě běžně známých vitaminů, minerálů a dalších cenných látek se v moruších vyskytuje moralin. Zpomaluje vstřebávání cukrů a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.

Celý morušovník je léčivý. Z listů se vaří odvar při nachlazení, plody mají příznivé účinky na ledviny a močové cesty. Plody je možné užívat i proti předčasnému šednutí vlasů. Kořeny se používají jako podpora v boji s astmatem, hypertenzí i s diabetem. 

Toto nízkokalorické ovoce bohaté na vlákninu a bílkoviny ocení nejen osoby vyhýbající se konzumaci živočišných bílkovin, ale i ti, kteří usilují o redukci tělesné hmotnosti. Díky látce moranolin pomáhá prodloužit pocit sytosti a snižovat chutě na sladké. Navíc se jedná o výborný zdroj vlákniny, nepostradatelné pro zdravé zažívání.

Kromě plodů se využívají i listy, které rovněž obsahují spoustu cenných látek. Například vápník, adenin, třísloviny, glukózu, hořčiny, aminokyseliny a další.

Možnosti použití:

  • čaj z morušových listů: může snižovat hladinu cholesterolu a podpořit normální funkce jater, 
  • obklady a koupele: poskytují úlevu při různých kožních onemocněních, hemeroidech či bércových vředech, 
  • kloktadlo: má protizánětlivé účinky.

Další účinky rostliny:

  • diabetes
  • přírodní antibiotikum
  • posiluje imunitní systém, chrání zdraví srdce a cév
  • protizánětlivý účinek, protialergický účinek
  • močopudný účinek
  • střevní paraziti, zácpa - projímavý účinek
  • zahlenění - podporuje vykašlávání
  • afty, zánět dutiny ústní (kloktadlo)
  • zevně, pozitivní účinky na pleť

Listy a kůra kořenů se využívají jako pomocné prostředky při léčbě diabetických poruch. Nálev z listů působí jako antibiotikum. Kůra z větviček má protialergické, protizánětlivé a močopudné vlastnosti a kromě toho se používá proti střevním parazitům.

Plody jsou laxativní a močopudné. Odvar z moruší a cukru je vynikajícím sirupem na vykašlávání a působí jako sedativum při kašli. Chrání zdraví srdce a cév, posiluje imunitní systém, zklidňuje spánek.

Pupeny - podporují látkovou výměnu (metabolismus). Využívají se proti zánětům dýchacích cest a jsou použitelné při kožních chorobách. Dělá se z nich tinktura - do alkoholu nebo lihoglycerínu.

Z plodů se připravují pleťové masky na suchou pokožku a hydratující pleťové vody. V kosmetickém průmyslu se využívá extrakt z ovoce či listů morušovníku černého. Extrakty jsou bohaté na různé aminokyseliny, které celkově zlepšují vzhled pokožky, což může vést ke zlepšení krevního oběhu nebo zvýšení syntézy kolagenu, tím pomáhají proto stárnutí pokožky.

Morušovník je od dávné minulosti používán k výrobě pravého hedvábí. Listy morušovníku jsou jedinou potravou housenky motýla bource morušového a mají tedy nezastupitelný význam při výrobě přírodního hedvábí.

Stromy, morušovníky jsou citlivé na silné holomrazy, proto je zasaďte na chráněné místo.
Rostliny jsou samosprašné, proto se plodů dočkáte i u jediné rostliny na zahradě. Podlouhlé plody začínají dozrávat od poloviny léta. 

Dříve bylo využití plodů morušovníku mnohem širší. Šťáva z moruší se používala k barvení látek, plody se sušily. 
Dnes se z moruší vyrábějí zejména chutné marmelády, kompoty a šťávy.