
Juniperus communis
Jalovec je keř, či strom, vysoký až 3 metry.
Jeho léčivé účinky znala již proslulá léčitelka Hildegarda z Bingen, ta doporučovala přidávat odvar z jeho větévek do koupele při vysokých horečkách, doprovázených zimnicí.
Léčivé látky obsahují jak větvičky, jehličky, tak i plody.
Obsahují především silici, terpenyterpinol, kadinen, a pipen, flavonoidy, pryskyřice, hořčiny, fytoncidy a organické kyseliny.
Nejvýznamnější jsou dezinfekční a diuretické účinky, kterých můžeme využít u zánětů močových cest a při vodnatelnosti. Jalovec je také významnou léčivkou na podporu funkce jater. Pomáhá i při kašli a nachlazení, při dně a revmatismu.
Další možnosti použití: dyspepsie, nadýmání, cystitida, rozpouští ledvinové kaménky.
Zevně lze použít při akné, nehojících se ranách a na křečové žíly.
Můžeme si vyrobit VÍNO PRO POSÍLENÍ ŽALUDKU : zalijeme 15 g drcených jalovčinek, můžeme přidat i větvičku, 1 litrem červeného vína, necháme 48 hodin macerovat, poté scedíme. Uchovávat v tmavé láhvi, světlo degraduje účinky byliny. Popíjet v léčebných dávkách, nejvíce 2 dcl najednou.
Velmi ceněné jsou také účinky jalovce pro vnější použití. Mast s jalovcem jednoduše tělo prokrví, detoxikuje, prohřeje, zmírní bolestivost a navíc má protizánětlivé účinky.
Jalovec byl od nepaměti považován za ochranný strom. Lidé věřili, že jalovcová větvička je chrání před čarodějnicemi, a zlými duchy. Ve středověku se při morových ranách zapalovaly před městskými hradbami hranice z jalovcového dřeva, aby se vyčistil vzduch.
Jalovčinky- plody jalovce se používaly k vykuřování a energetické očistě místností.