Perila křovitá

Perila křovitá

Perilla frutescens

Perila je bylina z rodu hluchavkovitých, pocházející z Číny a Indie. Pěstují se především dva druhy: perila křovitá (Perilla frutescens, někdy také uváděná jako Mentha perilloides) a perila kadeřavá (Perilla crispa). Oba dorůstají výšky přibližně jednoho metru, listy připomínají „nablýskanou hluchavku “jsou fialové nebo zelené, květy jsou nenápadné, fialové. Již celá staletí se tato bylina používá v čínské medicíně buď sama, nebo v kombinaci s dalšími bylinami.

Perilla obsahuje v různé míře a v závislosti na způsobu extrakce luteolin, apigenin, scutellarin, alfa-pinen, apigenin, isoegomaketon, perilla keton, safrol, quercetin, katechin, beta-sitosterol, beta-karoten, citral, elemicin, limonen, linalool, karyophyllen, myristicin, menthol, perillen, fenylpropanoid, perillaldehyd, dillapiol, kyselina rozmarynová, askorbová, alfa-kumarinová, benzoová, skořicová, protokatechinová a kávová. Listy a plody perily obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (zhruba 60% kyseliny alfa linolenové, 15% linolové a olejové), dále lignany, ligniny a anthokyany (např. malonylshisonin a shisonin).

 Dále obsahuje flavonoidy, vitamíny A a C, minerály (železo, vápník ,draslík), dále esenciální mastné kyseliny a éterický olej. V něm se mj. vyskytuje perillový aldehyd, z něhož se získává pellartin, který je více než 1000× sladší než cukr.

Používány jsou především listy, ale také semena. Užíváme je formou čaje, nebo tinktury.

Bylo zjištěno, že některé aktivní sloučeniny obsaženy v Perille jsou zapojeny do antialergické a protizánětlivé reakce. Jsou to např. alfa pinen, karyophyllen, myristicin, beta sitosterol, apigenin, fenylpropanoid a některé další bioflavonidy, které působí jako protizánětlivé složky.

Hlavní použití je na (zahlenění) a proti astmatu. Důležité ovšem je, že nová vědecká šetření uvádějí antialergenní, antikancerogenní, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Perila křovitá má řadu možností použití. Éterický olej působí antimikrobiálně, a proto se používá i jako konzervační prostředek do pokrmů. V asijských zemích tradiční způsob přípravy pokrmů z krabů a korýšů využívá listy z perilly proto, aby se vyvarovalo tzv. jedu, nacházejícího se v krabím mase.

 Tato vlastnost může být využita jako účinná cesta ochrany před potravinovou alergií.

Tuky obsažené v oleji této byliny se vyznačují vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin, čímž mj. snižují koncentraci cholesterolu a triacylglycerolů. Extrakty z listů červené odrůdy mají vzhledem k obsaženým flavonoidům a antokyanům vysoký antioxidační potenciál.

Perila křovitá působí rovněž antisepticky, antibakteriálně .Dále se uvádí, že působí kladně na trávení a dovede snižovat krevní tlak.. Navíc účinkuje i při bolestech hlavy, chřipce a nachlazení. Podává se při dně vyvolané poruchou látkové výměny kyseliny močové.

Perila je ale především velmi účinnou bylinkou při všech formách alergií. Alergie je nepřiměřeně agresivní reakce imunitního systému na látky běžně přítomné ve vzduchu, vodě a potravinách. Alergie je způsobena nesprávnou aktivací protilátek (imunoglobulinu E (IgE)) působením běžné látky. Alergická reakce se může projevit banální rýmou, ale také anafylaktickým šokem.

Výsledky vědeckých studií provedených na několika špičkových výzkumných pracovištích v Japonsku jsou jednoznačné: perila křovitá potlačuje významně projevy atopického ekzému. Samotné protialergické působení výtažku z perily je přitom velmi zajímavé, neboť potlačuje přímo tvorbu klíčových protilátek v krvi (IgE). Při bližším zkoumání působení výtažků z perily na atopickou dermatitidu se navíc zjistilo, že je příznivě ovlivněna samotná buněčná imunita, konkrétně imunoregulační index CD4+/CD8+ lymfocytů T. Přeloženo do laického jazyka, výtažky z perily můžou pomoci "přeškolit" nesprávně fungující bílé krvinky. Následně tedy vůbec nemusí dojít k uvolnění histaminu a dalších zánětlivých látek ze žírných buněk a alergické reakce jsou tak potlačeny v úplném prvopočátku. V porovnání s klasickými antihistaminiky nemají výtažky z perily žádné vedlejší účinky a jedná se o čistě přírodní lék.

Zdravotní tvrzení schválené EFSA: Produkce cytokinů a specifických protilátek. Normální funkce dýchacího systému. Nervová rovnováha. Duševní rovnováha. Koncentrace. Intelektuální aktivita.

Popis byliny dle tradiční čínské medicíny

Chuť štiplavá (sladká). Povaha teplá (vyrovnaná, jang). Tropismus ke dráze sleziny a plic (žaludek, játra). Otevírá povrch a rozptyluje chlad. Rozhýbává čchi a uvolňuje střed.

 Více informací o této rostlině poskytují čínské herbáře, kde ji najdeme pod názvem Zisu nebo zhouzisu a nejčastěji používanou částí byliny jsou listy fialové barvy.

Nejvíce využívaná je právě pro kombinaci účinků - rozptyluje chlad a rozhýbává čchi, proto ji lze použít při zahleněném kašli, tísni na hrudi, dušnosti a nevolnosti, způsobené stagnací čchi plic a sleziny. My bychom tyto příznaky dnes nazvali alergií, astmatem či bronchitidou. Klinické výzkumy toto potvrzují a podporují tvrzení použít perilu na tlumení příznaků senné rýmy, zvláště pak slzení, svědění oči a vodnaté rýmy.

Obrovská využití nachází bylina v asijských zemích, kde se používá do pokrmů a pochutin (konkrétně její éterický olej), jelikož obsahové látky vykazují antimikrobní účinek. Zároveň má perilla příjemně sladkou citronovou chuť hodící se do moderní a zdravé kuchyně. Ve starých zdrojích najdeme, že se listy upravovaly pražením nasucho v kotlíku nebo se pomalu opékaly a míchaly s medem.  Rostlina může být použita obdobně mnohostranně jako bazalka, nejčastěji do pokrmů z ryb či masa.

 Díky esenciálním a krásně vonícím obsahovým látkám (apigenin, menthol, myristicin a další) se extrakty perily křovité používají v moderním parfumérnictví a při výrobě kosmetiky.

Velmi dobré výsledky přináší použití masti s obsahem perily na různé alergické ekzémy.

Perila je naprosto úžasná rostlina, s velkými možnostmi využití, ale u některých citlivých osob může vyvolat alergickou reakci, proto ji používejte s opatrností .